Ä°ÅŸletmenize Uygun Eticaret Sistemi
Günümüzde e-ticaret siteleri alt yapılarını güçlendirerek ve mobil ödeme gibi yenilikçi sistemlerle entegre olarak satışlarını artırıyor. Firmaları maliyet, zaman ve mekan kısıtlamalarından kurtaran, tüketici tarafında yaratıcı fikirleri ve giriÅŸimci ruhu ödüllendiren bu yenilikçi sistem, her geçen gün biraz daha güçleniyor. E-ticaret giriÅŸimlerinde farklı gelir modellerine yönelik çok çeÅŸitli, esnek ve dinamik iÅŸ modelleri bulunuyor. Sizin iÅŸletmeniz için en uygun e-ticaret modeli hangisi?
E-ticaret firmalarını satılan ürünün türü, iÅŸtirakçilerin niteliÄŸi ve satış platformuna baÄŸlı olarak farklı kategorilere ayırmak mümkün. Ürün tarafındaki genel ayrımı fiziksel ve dijital ürünler ile hizmetler oluÅŸturuyor. Ä°ÅŸtirakçilerin niteliÄŸine baktığımızda ise 2 temel oyuncu görebiliyoruz: Firmalar ve tüketiciler.
Bu çerçevede en yaygın e-ticaret türlerini aÅŸağıdaki ÅŸekilde sıralamak mümkün…
B2B (Business to Business) / Firmadan Firmaya
B2B’nin temeli, firmaların internet üzerinden birbirine mal ve hizmet satmasına dayanıyor. Ancak sözlük anlamı “firmadan firmaya ticaret” olan B2B e-ticaret modelinin iÅŸlevi bununla sınırlı deÄŸil. Mal ve hizmet alım satımının yanı sıra, firmaların birbirleri arasındaki bilgi alışveriÅŸini ve iletiÅŸimi de, daha geniÅŸ anlamda B2B ticaret kapsamında düÅŸünebiliriz.
B2C (Business to Customer) / Firmadan Tüketiciye
B2C’nin, elektronik ticaretin en yaygın türü olduÄŸunu söylemek mümkün. Sanal maÄŸaza uygulamaları ile firmalar elektronik ortamda bilgisayardan arabaya, kitaptan ev eÅŸyasına kadar birçok farklı ürünü, doÄŸrudan doÄŸruya tüketiciye satabiliyor. Mobil eriÅŸim ile internet, fiziksel maÄŸazalara ihtiyaç ve yer, zaman gibi sınırlılıklar olmaksızın ticaret yapılabilen elveriÅŸli bir ortam haline geliyor. Bünyesinde pek çok farklı iÅŸ modelini barındıran B2C e-ticarette lojistik operasyonların maliyetinin yüksek olabileceÄŸini hesaba katmak gerekiyor.
C2C (Customer to Customer) / Tüketiciden Tüketiciye
Tüketicilerin internette farklı platformlarda sergiledikleri ürün ve hizmetleri, kendi aralarında alıp satmalarına, genel olarak C2C e-ticaret adı veriliyor. Bu modelde aracı konumunda olan platform, çoÄŸunlukla satışlardan küçük komisyonlar topluyor. Sıfır, ikinci el veya açık artırma usulü iÅŸletilebilen bu model, ülkemizde özellikle emlak sektöründe yoÄŸun olarak kullanılıyor.
C2B (Customer to Business) / Tüketiciden Firmaya
MüÅŸteri odaklı bir model olan C2B e-ticaretin bilinen örneklerinde firmalar, ürün veya hizmetlerini tüketicinin belirlediÄŸi kriterle uygunluk yoluyla pazarlıyor. Bunun en bilinen öreneÄŸi “job board”lar -ya da iÅŸveren listeleri: Tüketicinin belirdiÄŸi kritere uygun olan firmalar, kendi aralarında ihale usulü rekabet ediyor. Fazla sık rastlamadığımız bu modele bir baÅŸka örnek de, seyahat sektöründen verilebilir: Tur programını belirliyen tüketicinin acentelerden teklif toplamasını, C2B ticaret olarak düÅŸünebiliriz.