Site İçi Arama Alanınızı Geliştirmek İçin Öneriler
E-ticaret siteniz üzerinde yer alan arama motorunu geliÅŸtirerek, sitenizi ziyaret eden tüketicilere daha iyi sonuçlar sunabilirsiniz. Aradığı ürünlere daha kolay ulaÅŸan tüketiciler, ÅŸirketinizin geri dönüÅŸümlerinin artmasını saÄŸlayacağı için, site üzerindeki arama motorunuz oldukça önemlidir.
GeniÅŸ ürün yelpazesine ve farklı kategorilere dağılmış ürünleri bulunan e-ticaret sitelerinin arama özelliÄŸine yatırım yapması ve buradaki sonuçları geliÅŸtirmeleri gerekmektedir. Ne kadar detaylı ve kapsamlı; aynı zamanda aranan kelimeyle ilgili arama sonuçları tüketicilere sunulursa, tüketiciler site üzerinde bir o kadar rahat alışveriÅŸ yapabilirler.
Arama kutunuz kolay eriÅŸebilir ve görünür olmalı
Site içi arama kutunuzun, kolay görünebilir ve eriÅŸilebilir olması gerekiyor. Bu nedenle de bu özelliÄŸin site üzerindeki yeri çok önemli. Bazen e-ticaret siteleri, tasarımlarını yaptırırken arama kutularının yerine çok fazla önem vermeyebiliyor. Böyle durumlarda da arama kutuları, sayfaya girildiÄŸinde dikkat çeken bir yerde olmadığı için tüketiciler tarafından kullanılamayabiliyor.
Arama kutusunun görünür bir alanda olmaması durumunda, site üzerinde bir ürün arayacak olan tüketiciler zorluk yaÅŸarlar. Kimi zaman bu kutuyu göremeyen ziyaretçiler siteyi terk ederek sitenin sayfadan ayrılma oranının yükselmesine neden olur.
Site tasarımını hazırlarken, site içi arama kutunuzun, sitenin dikkat çeken bir yerinde konumlandırıldığına dikkat etmelisiniz.
Site içi arama özelliÄŸiniz hızlı olmalı
Ziyaretçilerin, yaptıkları aramalar sonrasında hızlı bir ÅŸekilde sonuç alabilmeleri gerekiyor. Bunu saÄŸlamak için de siteniz üzerindeki arama sonuçlarını hızlı bir ÅŸekilde yansıtarak, tüketicilerin aradıkları ürünlere daha hızlı bir ÅŸekilde ulaÅŸmalarını saÄŸlamalısınız. Server’larınız ve altyapınızın bu arama sonuçlarını hızlı bir ÅŸekilde sunabilecek kapasitede olması oldukça önemlidir.
Otomatik tamamlama özelliÄŸi sunun
Arama kutunuzdan daha iyi sonuçlar alabilmek için, otomatik tamamlama özelliÄŸinden de faydalanabilirsiniz. Ziyaretçiler aramak istedikleri ürünleri bu kutuya yazarken, ilgili sonuçlar otomatik olarak tamamlanmalıdır.
Google aramalarında olduÄŸu gibi, otomatik tamamlama özelliÄŸi kullanıcıların deneyimini olumlu yönde geliÅŸtirecektir. Aynı zamanda mobil cihazlarından arama yapan tüketicilerin iÅŸlerini daha da kolaylaÅŸtıracaktır; çünkü mobil cihazların klavyeleri üzerinde yazmak kimi zaman zor olabiliyor ve bu otomatik tamamlama özelliÄŸi sayesinde ziyaretçiler hem bu zorluktan kurtulacaklardır hem de daha kısa sürede aradıkları ürüne ulaÅŸacaklardır.
Yanlış yazımlara göre de sonuçlar sunun
Kimi zaman, tüketiciler bir markayı ararken, markanın nasıl yazıldığını bilemeyebiliyor. Bu nedenle de markanın tam adı girilemediÄŸi için, arama sonuçlarında herhangi bir ürüne ulaşılamayabiliyor. Bu tip durumların önüne geçmek için Google’da olduÄŸu gibi “Bunu demek istediniz?” ÅŸeklinde bir uyarı çıkartarak ürünün ilgili sonuçlarını bu sayfada tüketicilere sunabilirsiniz.
Bu tür yanlış yazımların takibini yapmak ve arama sonuçlarıyla eÅŸleÅŸtirmek size biraz zor gibi gelebilir; ancak ürün ismi yanlış yazılmış bile olsa tüketicileri doÄŸru sayfaları yönlendirmeniz geri dönüÅŸüm oranlarınızı önemli ölçüde yükseltecektir.
Ziyaretçilerin arama kutusunda hangi kelimeleri aradıklarını analiz edin
Ziyaretçilerin, bu arama kutularının içinde hangi anahtar kelimeleri aradıklarını analiz etmeniz, en çok aranan ürünleri görmenizi saÄŸlar. Aynı zamanda bir önceki maddede bahsettiÄŸimiz yanlış yazılmış kelimeleri de analiz etmenizi saÄŸlar. Böylelikle bu kelimleri ve alternatiflerini çıkartarak, doÄŸru ürüne yönlendirme yapabilirsiniz.
Buradaki anahtar kelimeler ve arama sonuçları, sitenizde hangi ürünlere daha fazla talep olduÄŸunu gösterir. Bu sonuçları ele alarak Google Adwords kampanyalarınızı oluÅŸturabilirsiniz ve tüketicilerin doÄŸrudan aradıkları anahtar kelimelere de sahip olduÄŸunuz için, bu kampanyalarda doÄŸru hedef gruplara doÄŸru anahtar kelimelerle kampanyalar sunabilirsiniz.
Kategori içi aramalar da sunun
Tüketiciler yaptıkları aramalardan sonra belli bir kategoriye ya da ürün sayfasına ulaÅŸacaklardır. Ürün sayfalarına gitmiÅŸ dahi olsalar belli bir kategorinin içinde olurlar. Örnek olarak iPhone 6 sayfasına yönlendirilen bir tüketici doÄŸrudan, “Teknoloji>Telefon>Akıllı telefon>Apple>iPhone” ÅŸeklinde bir sayfa yönlendirmesine ulaÅŸacaktır.
Tüketici bir sonraki aramasında doÄŸrudan bu akıllı telefon kategorisi içinde arama yapabilmeli. Bu nedenle arama kutusunda, kullanıcının içinde olduÄŸu kategoriyi göstermeli ve bu kategori içinde bir arama yapıp yapmak istemediÄŸini belirten bir iÅŸaret sunmalısınız.