E-ticaret Sitenizde Rakip Firmaların Analizini Yapmak İstermisiniz ?
Tüketiciler satın alacakları ürünler için e-ticaret sitelerini tercih ediyor. Tercih oranları ise her geçen gün artış gösteriyor. Durum böyle olunca da iÅŸletmeler kendi sanal maÄŸazalarını açarak internette satış yapmaya baÅŸlıyor. Ä°nternette yapılan satışlarda ise ilk baÅŸlarda bazı zorluklar ile karşılaşılabiliyor. Bu zorlukların en büyük sebebi ise e-ticarette rekabet gücünün de artması. Rekabet arttıkça e-ticarete giriÅŸ yapan iÅŸletmeler kendilerini bir yarışın içerisinde buluyor.
E-ticaret paketlerini kullanan iÅŸletmeler sahip oldukları ayrıcalıklar sayesinde bir adım öndeler. Ancak rakip analizlerini de kesinlikle yapılması gerekiyor. E-ticarete adım attığınızda mutlaka sizlerden önce bu sektöre giriÅŸ yapan ve internette sizin ürünlerinize benzer ürünlerin satışlarını yapan firmalar ile karşı karşıya kalacaksınız. Bu rekabeti ortamda sizlerin yapmadığı ancak rakiplerinizi sizden bir adım öne geçiren bazı çalışmalar olabilmektedir. Teknolojinin getirilerini sizlerden önce takip edebilirler. Bu durum ise avantaj saÄŸlamalarına sebep olabilmektedir.
Bugünkü makalemizde sektörünüzde bulunan ve rakip olarak gördüÄŸünüz iÅŸletmelerin hangi çalışmaları yaptıklarını, sizlerden önde oldukları alanları nasıl saÄŸladıklarını ve aynı zamanda aranızda bulunan farkları bazı test araçları yardımı ile nasıl kontrol edebileceÄŸinizden bahsedeceÄŸiz. Rakiplerinizin yaptıkları çalışmaları kendi çalışmalarına ekleyerek ya da yaptıkları hataları yapmayarak kendi sektörünüzde liderler arasında yer alabilirsiniz.
1. Ahref.com site backlink sorgulama ve araştırma aracı
Ahrefs bir sitenin güncel bir ÅŸekilde sahip olduÄŸu baÄŸlantı sayılarını gösteren bir sitedir. Bu site sayesinde rakiplerinizin hangi sitelerden ne kadar baÄŸlantıya sahip olduklarını gözlemleyebilirsiniz. Grafiksel bir ÅŸekilde raporlama yapan Ahrefs toplam baclink sayısını, referans gösteren site sayısını, dofollow ve nofollow link sayılarını, ülkelere göre alınan linklerin dağılımlarını, en yoÄŸun olarak hangi kelimeye link alındığı gösteren bir araçtır. Bu aracı kullanarak rakiplerinizin baÄŸlantı analizini yapabilirsiniz. https://ahrefs.com adresine giriÅŸ yaparak rakibinizin alan adını yazmanız ve ardından TRY IT FOR FREE butonuna basmanız yeterli olacaktır.
2. Alexa.com Türkiye ve dünya bazlı site analizi
Alexa almış olduÄŸu bazı kriterler sayesinde (siteye gelen kullanıcı sayısı, siteye verilen baÄŸlantı sayısı, arama motorları indeks sayıları gibi) sitenizin Türkiye ve dünya genelinde sıralamasını veren bir sitedir. Aynı zamanda sitelere yapılan giriÅŸleri tahmini olarak da gösteren bir araçtır. Sitelerin en çok hangi kelimelerden trafik saÄŸladığını oranları ile birlikte verebilmektedir. E-ticaret sitenizin ve aynı zamanda rakiplerinizin en fazla hangi siteden trafik aldığını da gözlemleyebilirsiniz. Aynı zamanda sitelerin trafikleri hakkında bilgi sahibi de olabilmektesinizdir. http://www.alexa.com/ sitesine girÅŸ yaparak sistemi detaylı bir ÅŸekilde inceleyebilirsiniz. Enter a website or keyword alanına site alan adlarını yarak sonuçlara ulaÅŸabilirsiniz.
3. Google Alerts sitelerin bahsedilme sayıları
Googel alerts dünyanın en büyük arama motoru konumunda olan Google tarafından geliÅŸtirilen ve sitelerin nerelerde bahsedildiklerine dair online sonuçlar verebilen bir araçtır. Keliem bazlı ve alan adı bazlı olmak üzere en çok bahsedilen ve kelimelerde hangi sitelerden ön plana çıktığını takip etme ÅŸansını yakalayabilirsiniz. Gmail üyeliÄŸi sayesinde bu aracın bütün özelliklerinden faydalanabilirsiniz. http://www.google.com/alerts sitesine giriÅŸ yaparak analizlerinizi yapamaya baÅŸlayabilirsiniz.
4. Adgoroo SEM Insight alınan reklam analizleri
Rakipleriniz hangi stelere ne kadar reklam veriyor öÄŸrenebilirsiniz. Onların sahip oldukları reklam mecralarını takip ederek sizlerden farklı olarak verilen reklamlara ulaÅŸabilir aynı zamanda toplam görüntülenme sayılarını da öÄŸrenebilirsiniz. Reklam sektörüne henüz detaylı bir giriÅŸ yapmadıysanız incelemeleriniz sayesinde aradaki farkı daha hızlı bir ÅŸekilde kapatabilirsiniz. http://www.adgooroo.com/solutions/products-services/sem-insight/ adresine giriÅŸ yaptıktan sonra üye olarak istediÄŸiniz iÅŸlemleri gerçekleÅŸtirebilirsiniz.
5. Keyword Spy ile anahtar kelime analizi
Arama motorlarında yapılan çalışmalara arama motoru yani SEO adı verilmektedir. Bir site için yapılan SEO çalışmaları genel olarak istenilen kelimelerde daha üst sıralarda yer alma amacını gütmektedir. Webmaster tools ya da Google trends sayesinde hangi kelimelerin ne kadar arattırıldığını görebilirsiniz aynı zamanda sizin sektörünüzde yer alan firmalarında çalışma yaptıkları anahtar kelimeler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. http://www.keywordspy.com/ adresine giriÅŸ yaparak yukarıda anlatılan bütün iÅŸlemleri gerçekleÅŸtirebilirsiniz.